Ostra zupa ogrórkowa (Post Dąbrowskiej)


Składniki:
·         1 marchewka
·         1pietruszka
·         1/3 selera
·         1cebula
·         4-5 ogórków kiszonych
·         3 ząbki czosnku
·         1,5 l bulionu warzywnego
·         sól
·         pieprz
·         świeży koperek
·         liść laurowy
·         ziele angielskie
·         kozieradka
·         papryka wędzona
·         papryczka chili
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1,5 l bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. W między czasie kroimy w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz kroimy cebulę. Warzywa oprócz cebuli wrzucamy do bulionu. Cebulę dusimy w osobnym garnku a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki kiszone. Do zupy dodajemy pokrojone ząbki czosnku dolewamy trochę zalewy z ogórków i starte ogórki. Następnie dodajemy pokrojony koperek, doprawiamy do smaku papryczką chili, solą, pieprzem, kozieradka, wędzoną papryką i gotujemy jeszcze ok 5 minut. 

Komentarze

Prześlij komentarz