Składniki:
Składniki suche:
·
2 szklanki mąki
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
4 łyżki cukru pudru
·
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
·
1/2 opakowania cukru waniliowego
Składniki mokre:
·
1 szklanka mleka
·
1/3 szklanki oleju
·
1 duże jajko
Dodatki:
·
czekolada pokrojona na małe
kawałki
·
dżem z owoców leśnych
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy razem, mokre osobno oprócz białka jajka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia się składników, na koniec dodajemy pianę z białek. Dorzucamy czekoladę i chwilę mieszamy (nie za długo). Łyżką przekładamy masę do foremek, tak do połowy na to dajemy łyżeczkę dżemu i uzupełniamy masą do mniej więcej 2/3 wysokości (nasze muffiny nieco wyrosną). Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Suche składniki mieszamy razem, mokre osobno oprócz białka jajka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia się składników, na koniec dodajemy pianę z białek. Dorzucamy czekoladę i chwilę mieszamy (nie za długo). Łyżką przekładamy masę do foremek, tak do połowy na to dajemy łyżeczkę dżemu i uzupełniamy masą do mniej więcej 2/3 wysokości (nasze muffiny nieco wyrosną). Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Muffiny nadziewane to nasze ulubione :D
OdpowiedzUsuńTeż lubię, bo są bardziej wilgotne :)
Usuń