Składniki:
·
7 sporych ziemniaków
·
1 cebulka
·
2 łyżki mąki
·
150 g boczku wędzonego
·
2 jajka
·
sól
·
pieprz
·
majeranek
·
ulubione zioła
·
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach i odcisnąć, żeby pozbyć się nadmiaru wody, trzeba to zrobić dość dokładnie, bo masa będzie zbyt rzadka. Cebulę i boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, przesmażoną cebulę i boczek oraz przyprawy. Całość wymieszać i nałożyć do foremek na muffinki. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż ładnie się zarumienią. U mnie podane z sosem porowo - czosnkowym.
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach i odcisnąć, żeby pozbyć się nadmiaru wody, trzeba to zrobić dość dokładnie, bo masa będzie zbyt rzadka. Cebulę i boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, przesmażoną cebulę i boczek oraz przyprawy. Całość wymieszać i nałożyć do foremek na muffinki. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż ładnie się zarumienią. U mnie podane z sosem porowo - czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz