Babeczki migdałowe


Składniki:
·         2 szklanki mąki pszennej
·         1/3 szklanki cukru pudru
·         szczypta soli
·         200 g zimnego masła
·         1 jajko
·         cukier migdałowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać jajko, cukier, cukier migdałowy, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Kubkiem lub foremką do ciastek wykrawać kółka trochę większe niż średnica naszych foremek do babeczek. Foremki posmarować masłem. Wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek. Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC lub do zarumienienia.
Nadzienie to budyń waniliowy, galaretki i truskawki.

Komentarze

Prześlij komentarz