Składniki:
·
2 szklanki mąki pszennej
·
1/3 szklanki cukru pudru
·
szczypta soli
·
200 g zimnego masła
·
1 jajko
·
cukier migdałowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać jajko, cukier, cukier migdałowy, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok 60 minut.
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać jajko, cukier, cukier migdałowy, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na
grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Kubkiem lub
foremką do ciastek wykrawać kółka trochę większe niż średnica naszych foremek
do babeczek. Foremki posmarować masłem. Wykrojonym ciastem wylepić foremki do
babeczek. Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC
lub do zarumienienia.
Nadzienie to budyń waniliowy, galaretki
i truskawki.
Ale pyszności :D Porywam kilka :D
OdpowiedzUsuńNie ma problemu 😘
Usuń