Składniki:
·
3,5 litra bulionu warzywnego
·
400 gram czerwonej soczewicy
·
pół paczki tortellini
·
ok 0,5 litra przecieru pomidorowego
·
2-3 marchewki
·
1 pietruszka
·
2-3 ząbki czosnku
·
1 czerwona cebula
·
sól i pieprz
·
1 łyżeczka majeranku
·
1 łyżeczka ziół prowansalskich
·
słodka i ostra papryka
·
szczypiorek do posypania
·
domowa suszona kiełbasa wg uznania
·
ewentualnie mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Cebulę kroimy w pióra a czosnek drobno siekamy, dodajemy do zupy (cebulę można podsmażyć). Tortellini wrzucamy do zupy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę dokładnie płuczemy. Na około 7 min przed końcem gotowania dodajemy soczewicę. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Jeżeli ktoś lubi może zagęścić mąką. Ja nie zagęszczałam.
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Cebulę kroimy w pióra a czosnek drobno siekamy, dodajemy do zupy (cebulę można podsmażyć). Tortellini wrzucamy do zupy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę dokładnie płuczemy. Na około 7 min przed końcem gotowania dodajemy soczewicę. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Jeżeli ktoś lubi może zagęścić mąką. Ja nie zagęszczałam.
Podajemy posypaną szczypiorkiem oraz z dodatkiem kiełbasy.
Komentarze
Prześlij komentarz