Zupa z soczewicą i tortellini


Składniki:
·        3,5 litra bulionu warzywnego
·        400 gram czerwonej soczewicy
·        pół paczki tortellini
·        ok 0,5 litra przecieru pomidorowego
·        2-3 marchewki
·        1 pietruszka
·        2-3 ząbki czosnku
·        1 czerwona cebula
·        sól i pieprz
·        1 łyżeczka majeranku
·        1 łyżeczka ziół prowansalskich
·        słodka i ostra papryka
·        szczypiorek do posypania
·        domowa suszona kiełbasa wg uznania

·        ewentualnie mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Cebulę kroimy w pióra a czosnek drobno siekamy, dodajemy do zupy (cebulę można podsmażyć). Tortellini wrzucamy do zupy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę  dokładnie płuczemy. Na około 7 min przed końcem gotowania dodajemy soczewicę.  Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Jeżeli ktoś lubi może zagęścić mąką. Ja nie zagęszczałam.
Podajemy posypaną szczypiorkiem oraz z dodatkiem kiełbasy.

Komentarze