Składniki:
Blaszka o wymiarach 35x25 cm
Ciasto miodowe:
·
500 g mąki pszennej
·
1/3 szkl cukru
·
2 jajka
·
1 żółtko
·
150 g zimnego masła
·
1łyżkamleka
·
3 łyżki miodu
·
2 łyżeczki sody oczyszczonej
·
1 op. cukru migdałowego
Masa orzechowa:
·
200 g orzeszków ziemnych, posiekanych
·
120 g masła
·
1 łyżka cukru
·
3 łyżki miodu
·
2 garście skórek pomarańczy
Masa mascarpone:
·
opakowanie mascarpone
·
małe opakowanie śmietany 36%
·
łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Masa orzechowa: Masło stopić z miodem oraz cukrem. Po chwili dodać posiekane orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Dodać skórki pomarańczy.
Masa orzechowa: Masło stopić z miodem oraz cukrem. Po chwili dodać posiekane orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Dodać skórki pomarańczy.
Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta.
Podzielić je na 2równe części. Każdą część wyłożyć do blachy o
wymiarach 25x35 cm.
Placki piec w 170 st.C przez ok. 15 minut. Upieczone placki powinny być
złociste. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszkach do wystudzenia.
Masa mascarpone: Śmietanę ubić z cukrem, dodać
mascarpone i wymieszać.
Pierwszy miodowy blat ciasta posmarować cieniutko dżemem. Następnie wyłożyć
masę mascarpone i wyrównać. Przykryć drugim blatem, który również posmarować
cienko dżemem. Na sam koniec wyłożyć masę orzechową. Ciasto docisnąć z góry, by
wszystkie warstwy się złączyły. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz