Ciasto miodowo - orzechowe

Składniki:
Blaszka o wymiarach 35x25 cm
Ciasto miodowe:
·         500 g mąki pszennej
·         1/3 szkl cukru
·         2 jajka
·         1 żółtko
·         150 g zimnego masła
·         1łyżkamleka
·         3 łyżki miodu
·         2 łyżeczki sody oczyszczonej
·         1 op. cukru migdałowego
Masa orzechowa:
·         200 g orzeszków ziemnych, posiekanych
·         120 g masła
·         1 łyżka cukru
·         3 łyżki miodu
·         2 garście skórek pomarańczy
Masa mascarpone:
·         opakowanie mascarpone
·         małe opakowanie śmietany 36%
·         łyżka cukru pudru
Słoiczek dżemu porzeczkowego.
Przygotowanie:
Masa orzechowa: Masło stopić z miodem oraz cukrem. Po chwili dodać posiekane orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Dodać skórki pomarańczy.
Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2równe części. Każdą część wyłożyć do blachy o wymiarach 25x35 cm.
Placki piec w 170 st.C przez ok. 15 minut. Upieczone placki powinny być złociste. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszkach do wystudzenia.
Masa mascarpone: Śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone i wymieszać.
Pierwszy miodowy blat ciasta posmarować cieniutko dżemem. Następnie wyłożyć masę mascarpone i wyrównać. Przykryć drugim blatem, który również posmarować cienko dżemem. Na sam koniec wyłożyć masę orzechową. Ciasto docisnąć z góry, by wszystkie warstwy się złączyły. Ciasto schłodzić w lodówce.

Komentarze