Składniki:
·
1 kg schabu
·
3 cebule
·
duża główka czosnku
·
2 szklanki bulionu lub wody
·
kilka łyżek oleju lub masła
·
sól i pieprz do smaku
·
papryka wędzona
Przygotowanie:
Cebule pokroić w plastry lub piórka i smażyć na złoto na oleju. Schab posolić i posypać pieprzem. Smażyć na patelni z obu stron, gdy kotlet jest złoty, przełożyć go do garnka z cebulą. Po usmażeniu wszystkich i przełożeniu do garnka dolać bulion. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Schab dusić razem pod przykryciem przez około 30-40 minut do czasu aż mięso będzie miękkie, sos odparuje i się zagęści. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką wędzona i ziołami.
Cebule pokroić w plastry lub piórka i smażyć na złoto na oleju. Schab posolić i posypać pieprzem. Smażyć na patelni z obu stron, gdy kotlet jest złoty, przełożyć go do garnka z cebulą. Po usmażeniu wszystkich i przełożeniu do garnka dolać bulion. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Schab dusić razem pod przykryciem przez około 30-40 minut do czasu aż mięso będzie miękkie, sos odparuje i się zagęści. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką wędzona i ziołami.
Podałam go z kaszą jaglaną i surówką z białą rzepą.
Komentarze
Prześlij komentarz