Schab duszony w sosie cebulowo - czosnkowym

Składniki:
·         1 kg schabu
·         3 cebule
·         duża główka czosnku
·         2 szklanki bulionu lub wody
·         kilka łyżek oleju lub masła
·         sól i pieprz do smaku
·         papryka wędzona
·         ulubione zioła
Przygotowanie:
Cebule pokroić w plastry lub piórka i smażyć na złoto na oleju. Schab posolić i posypać pieprzem. Smażyć na patelni z obu stron, gdy kotlet jest złoty, przełożyć go do garnka z cebulą. Po usmażeniu wszystkich i przełożeniu do garnka dolać bulion. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Schab dusić razem pod przykryciem przez około 30-40 minut do czasu aż mięso będzie miękkie, sos odparuje i się zagęści. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką wędzona i ziołami.
Podałam go z kaszą jaglaną i surówką z białą rzepą.

Komentarze