Składniki:
Placki
Placki
- 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 torebka ugotowanego pęczaku
- 1 marchew
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- 1 duża cebula
- olej
- 3 łyżki mąki
- ulubione zioła
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- pęczek szczypioru
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kasze przesypać do miski. Dodać startą na tarce marchew oraz podsmażoną na oleju cebulkę. Wbić jajka, dodać mąkę, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni jak placki ziemniaczane.
Kasze przesypać do miski. Dodać startą na tarce marchew oraz podsmażoną na oleju cebulkę. Wbić jajka, dodać mąkę, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni jak placki ziemniaczane.
Sos: Majonez, śmietanę, czosnek i szczypior zmiksować. Doprawić do smaku
sola i pieprzem.
Muszą być pycha :) Kochamy wręcz wszystko co z gryką ;)
OdpowiedzUsuńSą mega chrupiące :-)
Usuń