Placki z kaszą gryczaną i pęczakiem z sosem szczypiorkowym


Składniki:
Placki
  •  1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
  •  1 torebka ugotowanego pęczaku
  • 1 marchew
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 3 łyżki mąki
  • ulubione  zioła
Sos
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • pęczek szczypioru
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Kasze przesypać do miski. Dodać startą na tarce marchew oraz podsmażoną na oleju cebulkę. Wbić jajka, dodać mąkę, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni jak placki ziemniaczane.
Sos: Majonez, śmietanę, czosnek i szczypior zmiksować. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Komentarze

Prześlij komentarz