Pikantna zupa z bobu

Składniki:

·         2 ziemniaki
·         500 g młodego bobu
·         1 marchewka
·         1 por
·         pietruszka
·         2 l bulionu
·         curry
·         tymianek
·         sól i pieprz
·         śmietana 18 %
·         250 g mięsa mielonego 
·         papryczka chili 
·         kozieradka 

·         zioła prowansalskie 

Przygotowanie:
W garnku z osoloną wodą ugotować bób i wyłuskać z łupin.
Marchew, pietruszkę pokroić w paski, pora w plastry. Zalać bulionem i gotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy. Dodać mięso mielone ( u mnie w postaci robaczków). Gotować do miękkości. Dodać papryczkę chili. Doprawić ziołami, przyprawami oraz solą i pieprzem. Na koniec dodać bób i zabielić śmietaną.

Komentarze

Prześlij komentarz