Naleśniki gryczane z prawdziwkami


Składniki:
·         100 g mąki gryczanej
·         szczypta soli
·         2 jajka
·         300 ml mleka lub pół na pół z wodą
·         30 g oleju roślinnego lub roztopionego masła
·          ok poł kg prawdziwków
·         2 cebule
·         sól
·         pieprz
·         ulubione zioła
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajka oraz mleko. Zmiksować lub wymieszać na gładkie ciasto, następnie dodać olej lub roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Rozgrzać dobrze patelnię. Wylać niewielką porcję ciasta, rozprowadzić je po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni można dodać więcej wody i zmiksować.
Prawdziwki pokroić w kostkę a cebulę w pióra. Podsmażyć na patelni do odparowania wody z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Grzyby nakładać na naleśnik i zwijać. Podsmażyć na rumiano.

Komentarze

Prześlij komentarz