Składniki:
·
100 g mąki gryczanej
·
szczypta soli
·
2 jajka
·
300 ml mleka lub pół na pół z wodą
·
30 g oleju roślinnego lub roztopionego
masła
·
ok poł kg prawdziwków
·
2 cebule
·
sól
·
pieprz
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajka oraz mleko. Zmiksować lub
wymieszać na gładkie ciasto, następnie dodać olej lub roztopione masło i
jeszcze raz zmiksować. Rozgrzać dobrze patelnię. Wylać niewielką porcję ciasta,
rozprowadzić je po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia, przewrócić na
drugą stronę i powtórzyć smażenie. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni
można dodać więcej wody i zmiksować.
Prawdziwki pokroić w kostkę a cebulę w pióra. Podsmażyć na patelni do
odparowania wody z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Gryczane naleśniki to nasze ulubione i na słodko i wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam :)
Usuń