Gulasz po węgiersku


Składniki:
·         0,5 kg łopatki wieprzowej lub szynki
·         100 g boczku
·         1 duża cebula
·         2 średnie marchewki
·         1 papryka
·         olej
·         słodka papryka
·         ostra papryka
·         czosnek niedźwiedzi
·         ok 0,5l. gorącego bulionu lub rosołu
·         listki laurowe
·         ziela angielskie
·         puszka pomidorów w puszce
·         200 g pieczarek
·         2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w mniejszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchewkę oraz paprykę obrać i pokroić w kostkę.
W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać boczek i cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć marchewkę i paprykę i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut.
W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami.
Zawartość garnka doprawić mieloną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Wlać gorący bulion (lub rosół) w ilości aby zakryło składniki. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny, do miękkości mięsa. Na koniec  pomidory w puszcze i podsmażone na złoto pokrojone pieczarki. Doprawić do smaku.

Komentarze