Składniki:
·
0,5 kg łopatki wieprzowej lub szynki
·
100 g boczku
·
1 duża cebula
·
2 średnie marchewki
·
1 papryka
·
olej
·
słodka papryka
·
ostra papryka
·
czosnek niedźwiedzi
·
ok 0,5l. gorącego bulionu lub rosołu
·
listki laurowe
·
ziela angielskie
·
puszka pomidorów w puszce
·
200 g pieczarek
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w mniejszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchewkę oraz paprykę obrać i pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w mniejszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchewkę oraz paprykę obrać i pokroić w kostkę.
W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać boczek i cebulę, zeszklić
ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć marchewkę i paprykę i mieszając podsmażać
wszystko przez kilka minut.
W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki
mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami.
Zawartość garnka doprawić mieloną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Wlać
gorący bulion (lub rosół) w ilości aby zakryło składniki. Dodać ziele
angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2
godziny, do miękkości mięsa. Na koniec pomidory w puszcze i podsmażone na złoto
pokrojone pieczarki. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz