Ciasteczka cytrynowe




Składniki:
·         2 szklanki mąki pszennej typ 450 
·         250 g masła
·         100 g cukru pudru
·         3 żółtka
·         szczypta soli
·         skórka otarta z 1 średniej cytryny
·         sok z  połowy cytryny
Lukier
·         1 białko
·         cukier puder
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć wyszorować i otrzeć na tarce. Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać sól, masło i skórkę. Rękami szybko wyrobić składniki, aż nie będzie widać kawałków masła. Dodać żółtka, sok z cytryny i zagnieść ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce ok 40 min. Schłodzone ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką, na grubość ok. 3 mm. Foremkami wycinać ciastka. Ciasteczka ułożyć na blachach i piec ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. 
Lukier: Białko jajka przelać do miski. Ubić mikserem na gęstą pianę. Następnie dosypywać powoli cukier puder, aż lukier zgęstnieje. Powinien być gęsty lecz nie sztywny. Dekorować wg gustu.

Komentarze

Prześlij komentarz