Składniki:
·
2 szklanki mąki pszennej typ 450
·
250 g masła
·
100 g cukru pudru
·
3 żółtka
·
szczypta soli
·
skórka otarta z 1 średniej cytryny
·
sok z połowy cytryny
Lukier
·
1 białko
·
cukier puder
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć wyszorować i otrzeć na tarce. Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać sól, masło i skórkę. Rękami szybko wyrobić składniki, aż nie będzie widać kawałków masła. Dodać żółtka, sok z cytryny i zagnieść ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce ok 40 min. Schłodzone ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką, na grubość ok. 3 mm. Foremkami wycinać ciastka. Ciasteczka ułożyć na blachach i piec ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Cytrynę sparzyć wyszorować i otrzeć na tarce. Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać sól, masło i skórkę. Rękami szybko wyrobić składniki, aż nie będzie widać kawałków masła. Dodać żółtka, sok z cytryny i zagnieść ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce ok 40 min. Schłodzone ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką, na grubość ok. 3 mm. Foremkami wycinać ciastka. Ciasteczka ułożyć na blachach i piec ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Lukier: Białko jajka przelać do miski. Ubić mikserem na gęstą pianę. Następnie
dosypywać powoli cukier puder, aż lukier zgęstnieje. Powinien być gęsty lecz
nie sztywny. Dekorować wg gustu.
Podziw, że chciało Ci się je dekorować :D Są śliczne :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję 😘
Usuń