Babka waniliowo-cytrynowo-migdałowa

Składniki:
·         1/3 szklanki mleka
·         4 łyżki jogurtu naturalnego
·         pół szklanki cukru
·         5 jajek
·         poł szklanki oleju
·         2 szklanki mąki,
·         łyżka octu
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli
·         budyń waniliowy
·         wanilia
·         sok z buraka lub barwnik 
·         garść migdałów
·         cukier migdałowy
·         garść żurawiny
·         cukier cytrynowy
·         sok w 1 cytryny
·         zielony barwnik lub sok ze szpinaku
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej i mleko. Dodać jogurt, ocet i nadal miksować. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto, które nam powstanie, nie będzie gęste. Podzielić je na 3 równe części.
Do pierwszej części dodać wanilię i budyń waniliowy. Do drugiej części dodać garść żurawiny, sok z cytryny i cukier cytrynowy oraz sok z buraka dla koloru. Do trzeciej dodać zmielone migdały, cukier migdałowy i albo barwnik, albo sok z szpinaku.
Każdą z części ciasta wymieszać ostrożnie łyżką, aż składniki się połączą.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Najpierw za pomocą łyżki wyłożyć jasną część ciasta. Na nią wyłożyć w ten sam sposób kolejno warstwę czerwoną i zieloną. Włożyć nóż i przejechać po cieście alby kolory trochę się zmieszały.
Piec w 180 stopniach przez ok. 45minut



Komentarze

Prześlij komentarz