Składniki:
·
1/3 szklanki mleka
·
4 łyżki
jogurtu naturalnego
·
pół szklanki cukru
·
5 jajek
·
poł szklanki oleju
·
2 szklanki mąki,
·
łyżka octu
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta soli
·
budyń
waniliowy
·
wanilia
·
sok z buraka lub barwnik
·
garść
migdałów
·
cukier migdałowy
·
garść żurawiny
·
cukier cytrynowy
·
sok w 1 cytryny
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej i mleko. Dodać jogurt, ocet i nadal miksować. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto, które nam powstanie, nie będzie gęste. Podzielić je na 3 równe części.
Do pierwszej części dodać wanilię i budyń waniliowy. Do drugiej części dodać garść żurawiny, sok z cytryny i cukier cytrynowy oraz sok z buraka dla koloru. Do trzeciej dodać zmielone migdały, cukier migdałowy i albo barwnik, albo sok z szpinaku.
Każdą z części ciasta wymieszać ostrożnie łyżką, aż składniki się połączą.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Najpierw za pomocą łyżki wyłożyć jasną część ciasta. Na nią wyłożyć w ten sam sposób kolejno warstwę czerwoną i zieloną. Włożyć nóż i przejechać po cieście alby kolory trochę się zmieszały.
Piec w 180 stopniach przez ok. 45minut
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej i mleko. Dodać jogurt, ocet i nadal miksować. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto, które nam powstanie, nie będzie gęste. Podzielić je na 3 równe części.
Do pierwszej części dodać wanilię i budyń waniliowy. Do drugiej części dodać garść żurawiny, sok z cytryny i cukier cytrynowy oraz sok z buraka dla koloru. Do trzeciej dodać zmielone migdały, cukier migdałowy i albo barwnik, albo sok z szpinaku.
Każdą z części ciasta wymieszać ostrożnie łyżką, aż składniki się połączą.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Najpierw za pomocą łyżki wyłożyć jasną część ciasta. Na nią wyłożyć w ten sam sposób kolejno warstwę czerwoną i zieloną. Włożyć nóż i przejechać po cieście alby kolory trochę się zmieszały.
Piec w 180 stopniach przez ok. 45minut
Wow piękna kolorowa babka <3
OdpowiedzUsuńAle piękna, wiosenna babka! :))
OdpowiedzUsuń