Składniki:
- główka małej kapusty
- 2 litry bulionu
- kiełbasa cienka biała surowa 300 g
- szynka surowa 300 g
- jałowiec 6
sztuk
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koncentrat pomidorowy 4 łyżki
- kminek
- majeranek
- sól
- pieprz
- ulubione zioła
- boczek wędzony
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostałe zioła i przyprawy. Kiełbasę ugotować. Pokrojoną w plastry kiełbasę, wrzucić do garnka z bigosem. Szynkę pokrojoną w kostkę podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w pióra. Po podsmażeniu dodać do zupy. Gotować do momentu kiedy kapusta i mięso będą miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą. Doprawić koncentratem i przyprawami do smaku. Podawać z boczkiem pokrojonym w plastry i wytopionym w piekarniku.
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostałe zioła i przyprawy. Kiełbasę ugotować. Pokrojoną w plastry kiełbasę, wrzucić do garnka z bigosem. Szynkę pokrojoną w kostkę podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w pióra. Po podsmażeniu dodać do zupy. Gotować do momentu kiedy kapusta i mięso będą miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą. Doprawić koncentratem i przyprawami do smaku. Podawać z boczkiem pokrojonym w plastry i wytopionym w piekarniku.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz