Zupa ze świeżej kapusty z chrupiącym boczkiem

Składniki:
  • główka małej kapusty
  • 2 litry bulionu
  • kiełbasa cienka biała surowa 300 g
  • szynka surowa 300 g
  •  jałowiec 6 sztuk
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • kminek
  •  majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła
  • boczek wędzony
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostałe zioła i przyprawy. Kiełbasę ugotować. Pokrojoną w plastry kiełbasę, wrzucić do garnka z bigosem. Szynkę pokrojoną w kostkę podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w pióra. Po podsmażeniu dodać do zupy. Gotować do momentu kiedy kapusta i mięso będą miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą. Doprawić koncentratem i przyprawami do smaku. Podawać z boczkiem pokrojonym w plastry i wytopionym w piekarniku.


Smacznego :)

Komentarze