Zupa z Dorsza

Składniki:
  • ok 1 kg dorsza świeżego
  • włoszczyzna wg uznania, ja używam podobnej ilości jak na rosół
  • opalona cebula
  • 2 l wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ulubione zioła
  • szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Ryby oskrobać, oczyścić, dokładnie umyć i wyfiletować, duże kawałki ryby pokroić, mniejsze zostawić. Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Resztki z ryby, opaloną cebulę włożyć do garnka z 2 litrami zimnej wody, lekko osolić, dodać listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, gotować na wolnym ogniu często szumując aż do zagotowania. Po tym czasie wywar przecedzić, dodać pokrojone warzywa, doprawić solą, ulubionymi ziołami i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać fileciki z ryb, oraz wsypać ryż. Gotować do ugotowania ryżu.

Komentarze