Składniki:
- ok 1 kg dorsza świeżego
- włoszczyzna wg uznania, ja używam
podobnej ilości jak na rosół
- opalona cebula
- 2 l wody
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ulubione zioła
- szklanka ryżu
- sól
- pieprz
Ryby oskrobać, oczyścić, dokładnie umyć i wyfiletować, duże kawałki ryby pokroić, mniejsze zostawić. Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Resztki z ryby, opaloną cebulę włożyć do garnka z 2 litrami zimnej wody, lekko osolić, dodać listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, gotować na wolnym ogniu często szumując aż do zagotowania. Po tym czasie wywar przecedzić, dodać pokrojone warzywa, doprawić solą, ulubionymi ziołami i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać fileciki z ryb, oraz wsypać ryż. Gotować do ugotowania ryżu.
Komentarze
Prześlij komentarz