Zupa z czerwoną soczewicą i chipsami z pieczonego ziemniaka

Składniki:
  •  1 szklanka soczewicy 
  •  300 g szynki 
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego 
  •  marchewka
  • 3 ziemniaki
  • pietruszka 
  • cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz 
  • ulubione zioła

Przygotowanie:
Przygotować bulion, przecedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Ułożyć na blaszce i skropić oliwą i posypać ziołami. Upiec na formę chipsów. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną w ulubionych ziołach szynkę. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok 30 minut. Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, pietruszkę oraz zeszkloną cebulę. Gotować przez do miękkości warzyw. Na ok 5 minut przed końcem dodać opłukaną soczewicę, majeranek oraz czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z chipsami z ziemniaków.

Komentarze

  1. Ogólnie to bardzo lubimy kiedy w zupie jest na czym zawiesić ząb a jak to coś chrupie to już w ogóle najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi chipsami to musi jeszcze lepiej smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz