Składniki:
- 1 szklanka soczewicy
- 300 g szynki
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- marchewka
- 3 ziemniaki
- pietruszka
- cebula
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ulubione zioła

Przygotowanie:
Przygotować bulion, przecedzić. Ziemniaki obrać i pokroić
w cieniutkie plasterki. Ułożyć na blaszce i skropić oliwą i posypać ziołami.
Upiec na formę chipsów. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Do gotującego się
bulionu dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną w ulubionych ziołach szynkę.
Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok 30 minut. Dodać obraną i
pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, pietruszkę oraz zeszkloną cebulę.
Gotować przez do miękkości warzyw. Na ok 5 minut przed końcem dodać opłukaną
soczewicę, majeranek oraz czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z
chipsami z ziemniaków.
Ogólnie to bardzo lubimy kiedy w zupie jest na czym zawiesić ząb a jak to coś chrupie to już w ogóle najlepiej :D
OdpowiedzUsuńTeż lubię jak coś chrupie ;-)
UsuńZ takimi chipsami to musi jeszcze lepiej smakować :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, podkreśliły fajny smak :-)
Usuń