Zupa z bobu z zapiekanym makaronem


Składniki:

o    2 ziemniaki
o    500 g młodego bobu
o    1 marchewka
o    1 por
o    pietruszka
o    2 l bulionu
o    2 łyżki masła
o    rozmaryn
o    curry
o    tymianek
o    sól i pieprz
o    ugotowany makaron
o    śmietana 18 %

Przygotowanie:


W garnku z osolona wodą ugotować bób i wyłuskać z łupin. Marchew, pietruszkę pokroić w kostkę, pora w plastry. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim warzywa. Zalać bulionem i gotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Dodać śmietanę i bób. Makaron wymieszać z ulubionym startym serem i zapiec w piekarniku do zarumienienia. Zupę podawać z zapieczonym makaronem.

Komentarze