Zupa a`la fasolka po bretońsku


Składniki:
  • ·         500 g fasoli pinto
    ·         140 g boczku
    ·         350 g kiełbasy surowej białej
    ·         200 g cebuli
    ·         800 g passaty pomidorowej
    ·         2 l wody
    ·         marchew
    ·         pietruszka
    ·         2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
    ·         sól
    ·         2 łyżeczki cukru
    ·         ziele angielskie
    ·         listek laurowy
    ·         pół łyżeczki chilli
    ·         majeranek i zioła prowansalskie
    ·         inne ulubione przyprawy

   Przygotowanie:

Fasolę wymoczyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, posolić i gotować. Boczek i cebulę pokroić, usmażyć. Do fasoli  dodać zawartość patelni, zalać passatąwsypać przyprawy i zioła. Dodać również obrane i starte na tarce marchew i pietruszkę. Gotować do miękkości. W międzyczasie ugotować białą kiełbasę i ugotowaną pokroić w plastry.  Dodać kiełbasę do zupy. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podawać z bułką.


Komentarze

Prześlij komentarz