Placki drożdżowe z jabłkami i mandarynkami


Składniki:
·         1/2 kg mąki pszennej
·         50 g świeżych drożdży
·         szczypta soli
·         1 łyżeczka drobnego cukru
·         jajko
·         1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
·         2-3 jabłka
·         3-4 mandarynki
·         cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do naczynia pokruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn, jajko i resztę mleka, wymieszać. Odstawić na ok 1 ,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka i mandarynki pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Gotowe placki posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Prześlij komentarz