Składniki:
·
1/2 kg mąki pszennej
·
50 g świeżych drożdży
·
szczypta soli
·
1 łyżeczka
drobnego cukru
·
jajko
·
1,5 szklanki mleka ( nie może być
bardzo zimne)
·
2-3 jabłka
·
3-4 mandarynki
Przygotowanie:
Do naczynia pokruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka. Wymieszać
i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć,
dodać sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn, jajko i resztę mleka,
wymieszać. Odstawić na ok 1 ,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka i mandarynki pokrojone w kostkę i
wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
o ja.. ale puszyste wyszły! Kurka.. zaproś na obiad :D
OdpowiedzUsuńOczywiście, zapraszam 😘
UsuńUwielbiamy takie puchate pyszności :D
OdpowiedzUsuńFajnie urosły :)
Usuń