Składniki:
·
3
kolby kukurydzy świeżej
albo 2 puszki konserwowej
·
2 ziemniaki
·
2
małe cebule
·
pietruszka
·
kawałek
selera
·
2
ząbki czosnku
·
ok
2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego
·
250
ml mleka kokosowego
·
sól
·
pieprz
·
chili
·
pół
łyżeczki imbiru mielonego
·
pół
łyżeczki kurkumy
·
rzeżucha
·
pestki
dyni
·
sezam
Przygotowanie:
Opalić cebulę. Obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, seler, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, opaloną cebulę dodać do bulionu. Wyłuskać ziarna z kolb i kukurydzę dodać do zupy. Całość gotować do miękkości składników. Zupę zmiksować z pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Dodać mleko kokosowe. Doprawić do smaku chilli, imbirem oraz kurkumą, solą i pieprzem. Podawać z prażonymi pestkami dyni, sezamem i rzeżuchą.
Opalić cebulę. Obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, seler, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, opaloną cebulę dodać do bulionu. Wyłuskać ziarna z kolb i kukurydzę dodać do zupy. Całość gotować do miękkości składników. Zupę zmiksować z pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Dodać mleko kokosowe. Doprawić do smaku chilli, imbirem oraz kurkumą, solą i pieprzem. Podawać z prażonymi pestkami dyni, sezamem i rzeżuchą.
Rzeżucha od razu nam się kojarzy z Wielkanocą :D Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńMi z wiosną :-) Dlatego co roku w lutym już sieję :-)
Usuń