Krem z kukurydzy z rzeżuchą

Składniki:
·         3 kolby kukurydzy świeżej albo 2 puszki konserwowej
·         2 ziemniaki
·         2 małe cebule
·         pietruszka
·         kawałek selera
·         2 ząbki czosnku
·         ok 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego
·         250 ml mleka kokosowego
·         sól
·         pieprz
·         chili
·         pół łyżeczki imbiru mielonego
·         pół łyżeczki kurkumy
·         rzeżucha
·         pestki dyni
·         sezam

Przygotowanie:
Opalić cebulę. Obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, seler, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, opaloną cebulę dodać do bulionu. Wyłuskać ziarna z kolb i  kukurydzę dodać do zupy. Całość gotować do miękkości składników. Zupę zmiksować z pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Dodać mleko kokosowe. Doprawić do smaku chilli,  imbirem  oraz kurkumą, solą i pieprzem. Podawać z prażonymi pestkami dyni, sezamem i rzeżuchą.

Komentarze

  1. Rzeżucha od razu nam się kojarzy z Wielkanocą :D Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz