Krem z cebuli z robaczkami

Składniki:
·         1 l bulionu mięsnego bądź warzywnego
·         2 łyżki oleju
·         6 białych cebul
·         2 ziemniaki
·         1/2 szklanki białego wytrawnego wina
·         sól, pieprz
·         kurkuma
·         natka pietruszki
·         mięso mielone / u mnie z indyka
Przygotowanie:
Cebulę obierać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju cebulę i ziemniaki w dość dużym garnku. Dodać wino i chwilę gotować, do odparowania alkoholu. Dodać 4 szklanki bulionu  i gotować do miękkości cebul, ok. 15-20 minut. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy. Dodać natkę pietruszki. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Mięso mielone podsmażyć na patelni i dodać do zupy, ja smażę w formie „robaczków’.


Komentarze

Prześlij komentarz