Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę obierać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju cebulę i ziemniaki w dość dużym garnku. Dodać wino i chwilę gotować, do odparowania alkoholu. Dodać 4 szklanki bulionu i gotować do miękkości cebul, ok. 15-20 minut. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy. Dodać natkę pietruszki. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Mięso mielone podsmażyć na patelni i dodać do zupy, ja smażę w formie „robaczków’.
·
1 l bulionu mięsnego bądź warzywnego
·
2 łyżki oleju
· 6 białych cebul
·
2 ziemniaki
·
1/2 szklanki białego wytrawnego
wina
·
sól, pieprz
·
kurkuma
·
natka pietruszki
Cebulę obierać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju cebulę i ziemniaki w dość dużym garnku. Dodać wino i chwilę gotować, do odparowania alkoholu. Dodać 4 szklanki bulionu i gotować do miękkości cebul, ok. 15-20 minut. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy. Dodać natkę pietruszki. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Mięso mielone podsmażyć na patelni i dodać do zupy, ja smażę w formie „robaczków’.
Fajna nazwa na mięsko :D Robaczki idealnie pasują :D
OdpowiedzUsuńTak jakoś wyszło :)
UsuńW wersji bezmięsnej bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można i bez mięsa :)
Usuń