Krem szpinakowy z serem typu feta i łososiem

Składniki:
  • ok. 2 l bulionu (przygotowany tak jak rosół)
  • 250-300 g świeżego szpinaku lub pół paczki mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
  • jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 ziemniaki 
  • ulubione zioła
  • feta 
  • łosoś wędzony lub pieczony 
  • śmietanka
  • sok z cytryny 
  • pieprz cytrynowy
  • sól i pieprz 


    Przygotowanie:
    Do bulionu wrzucić marchew, seler i pietruszkę pokrojone w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Szpinak pokroić, dodać na roztopione masło, dusić, aż do odparowania wody. Dodać czosnek, lekko posolić, doprawić pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny. Podduszony szpinak dodać do wywaru. Podgotować do miękkości warzyw i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Podawać z fetą, jajkiem, łososiem i śmietanką. 
    Smacznego :)

    Komentarze