Składniki:
- ok. 2 l bulionu (przygotowany tak jak rosół)
- 250-300 g świeżego szpinaku lub pół paczki mrożonego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- jajka ugotowane na twardo
- 2-3 ziemniaki
- ulubione zioła
- feta
- łosoś wędzony lub pieczony
- śmietanka
- sok z cytryny
- pieprz cytrynowy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do bulionu wrzucić marchew, seler i pietruszkę pokrojone w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Szpinak pokroić, dodać na roztopione masło, dusić, aż do odparowania wody. Dodać czosnek, lekko posolić, doprawić pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny. Podduszony szpinak dodać do wywaru. Podgotować do miękkości warzyw i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Podawać z fetą, jajkiem, łososiem i śmietanką.
Smacznego :)
Do bulionu wrzucić marchew, seler i pietruszkę pokrojone w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Szpinak pokroić, dodać na roztopione masło, dusić, aż do odparowania wody. Dodać czosnek, lekko posolić, doprawić pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny. Podduszony szpinak dodać do wywaru. Podgotować do miękkości warzyw i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Podawać z fetą, jajkiem, łososiem i śmietanką.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz