Składniki:
Na ciasto
o
kostka masła lub
margaryny
o
5 jaj
o
2 szklanki mąki pszennej
o
1 szklanka cukru pudru
o
cukier waniliowy
o
2 łyżki kakao
o
2 łyżeczki proszku do pieczenia
o
4 jabłka
Na polewę
o
śmietana
18 % duża
o
¼ szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w duże
kawałki. Z białek ubić pianę. Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka,
resztę składników i na koniec pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao. Utrzeć. Na ciasto
jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć jabłka. Piec około 45
minut w temperaturze 180-190 stopni C. Zostawić do ostygnięcia.
Galaretkę rozpuścić według przepisu na
opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać do niej schłodzoną galaretkę i
wymieszać. Polać ciasto i odstawić do schłodzenia.
Nigdy nie jadłyśmy tego ciasta a chętnie byśmy spróbowały :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i do tego proste :)
Usuńpamiętam to ciasto! :) Moja mama robiła za dzieciaka ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis mam właśnie od mamy :-)
UsuńJedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, proste i smaczne :-)
Usuń