Ciasto fale Dunaju

Składniki:
Na ciasto
o    kostka masła lub margaryny
o    5 jaj
o    2 szklanki mąki pszennej
o    1 szklanka cukru pudru
o    cukier waniliowy
o    2 łyżki kakao
o    2 łyżeczki proszku do pieczenia
o    4 jabłka
Na polewę
o    śmietana 18 % duża
o    ¼ szklanki cukru pudru
o    ulubiona galaretka
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w duże kawałki. Z białek ubić pianę. Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka, resztę składników i na koniec pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao. Utrzeć.  Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć jabłka. Piec około 45 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Zostawić do ostygnięcia.

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać do niej schłodzoną galaretkę i wymieszać. Polać ciasto i odstawić do schłodzenia.

Komentarze

Prześlij komentarz