Składniki:
- szklanka mąki pszennej poznańskiej
- szklanka mąki gryczanej
- szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać oliwę, wlać mleko, dodać sól oraz wlać rozczyn z drożdży. Wyrobione ciasto (nie powinno się kleić, w razie czego dodać odrobinę mąki). Odstawiamy ciasto na ok 45 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy ok 12 bułeczek. Bułeczki ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić na 20 minut - najlepiej w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min, w połowie tego czasu smarujemy bułeczki olejem. Pieczemy do zarumienienia.
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać oliwę, wlać mleko, dodać sól oraz wlać rozczyn z drożdży. Wyrobione ciasto (nie powinno się kleić, w razie czego dodać odrobinę mąki). Odstawiamy ciasto na ok 45 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy ok 12 bułeczek. Bułeczki ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić na 20 minut - najlepiej w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min, w połowie tego czasu smarujemy bułeczki olejem. Pieczemy do zarumienienia.
Takie buły świeżo wypieczone to jest to <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, lubię ten smak :-)
Usuń