Zupa z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy 
  • 500 g kiełbasy wędzonej
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego 
  • 1 marchewka
  •  3 ziemniaki
  •  pietruszka 
  • 1 łyżka majeranku
  •  2 ząbki czosnku
  •  sól 
  • pieprz 

Przygotowanie:
Dzień wcześniej cieciorkę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Przygotować bulion, przecedzić. Do gotującego się bulionu włożyć cieciorkę razem z wodą i zagotować. Dodać kiełbasę.  Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, pietruszkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować przez około pół godziny do miękkości warzyw. Na 10 minut przed końcem dodać majeranek oraz czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa z czasem będzie gęstniała.


Komentarze