Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 500 g kiełbasy wędzonej
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- pietruszka
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Dzień wcześniej cieciorkę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Przygotować bulion, przecedzić. Do gotującego się bulionu włożyć cieciorkę razem z wodą i zagotować. Dodać kiełbasę. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, pietruszkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować przez około pół godziny do miękkości warzyw. Na 10 minut przed końcem dodać majeranek oraz czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa z czasem będzie gęstniała.
Dzień wcześniej cieciorkę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Przygotować bulion, przecedzić. Do gotującego się bulionu włożyć cieciorkę razem z wodą i zagotować. Dodać kiełbasę. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, pietruszkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować przez około pół godziny do miękkości warzyw. Na 10 minut przed końcem dodać majeranek oraz czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa z czasem będzie gęstniała.
Komentarze
Prześlij komentarz