Zupa marchewkowo - kalafiorowa z pulpetami

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka 
  • jajko 
  •  czosnek niedźwiedzi 
  • bulion warzywny 2 litry
  • 2-3 marchewki u mnie żółta 
  • garść marchewek baby 
  • mały kalafior 
  • mała pietruszka
  •  3 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • śmietana 18% ewentualne ulubiony ser
  • pieprz
  • sól
  • kozieradka
  • kardamon 
  • majeranek
  •  koperek 

Przygotowanie:
Do bulionu dodać czosnek, marchew, pietruszkę pokrojone w plastry lub słupki, ziemniaka pokrojonego w kostkę. Podgotować z 10 minut. 

W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, czosnkiem niedźwiedzim i ulubionymi przyprawami. Formować małe kulki. Po tym czasie dodać kalafior podzielony na różyczki i dodać przygotowane pulpety. Gotować ok 20 min. Następnie dodać śmietanę ewentualnie ser (u mnie śmietana). Doprawić do smaku przyprawami i ziołami. Podawać z koperkiem.
Smacznego :)

Komentarze