Składniki:
- 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka
- jajko
- czosnek niedźwiedzi
- bulion warzywny 2 litry
- 2-3 marchewki u mnie żółta
- garść marchewek baby
- mały kalafior
- mała pietruszka
- 3 ziemniaki
- ząbek czosnku
- śmietana 18% ewentualne ulubiony ser
- pieprz
- sól
- kozieradka
- kardamon
- majeranek
- koperek
Przygotowanie:
Do bulionu dodać czosnek,
marchew, pietruszkę pokrojone w plastry lub słupki, ziemniaka pokrojonego w
kostkę. Podgotować z 10 minut.
W międzyczasie przygotować
pulpety. Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, czosnkiem niedźwiedzim i
ulubionymi przyprawami. Formować małe kulki. Po tym czasie dodać kalafior
podzielony na różyczki i dodać przygotowane pulpety. Gotować ok 20 min.
Następnie dodać śmietanę ewentualnie ser (u mnie śmietana). Doprawić do smaku
przyprawami i ziołami. Podawać z koperkiem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz