Składniki:
- Zakwas:
- sól
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- skórka chleba pełnoziarnistego lub razowego
- 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej lub razowej
Zupa
- koperek
- 2 skarmelizowane cebule
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- sól
- 7 łyżeczek chrzanu ze słoiczka ( dałam #develey)
- 3 ziemniaki
- jajka ugotowane na twardo
- majeranek
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- 500 g białej kiełbasy
- 0,5 l zakwasu
- 500 g białej kiełbasy
-
Przygotowanie:
Zakwas: Wsyp mąkę do kamiennego
lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny
dodaj jeszcze 1 litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę,
zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj,
przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas
możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Zupa:
Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą
kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij białą
kiełbasę i pokrój w plasterki, następnie wrzuć ponownie do zupy. Ziemniaki
pokrój jak na frytki i wrzuć do garnka. Podgórze. Wlej zakwas, dopraw majerankiem,
sokiem z cytryny, solą i pieprzem, chrzanem. Podawaj z jajkami koperkiem oraz
skarmelizowaną cebulką (opcjonalnie ze śmietaną).
Komentarze
Prześlij komentarz