Zupa chrzanowa z karmelizowaną cebulką

Składniki:
  • Zakwas:
  • sól 
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • skórka chleba pełnoziarnistego lub razowego
  • 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej lub razowej 
Zupa
  • koperek 
  • 2 skarmelizowane cebule 
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
  •  sól
  • 7 łyżeczek chrzanu ze słoiczka ( dałam #develey) 
  • 3 ziemniaki 
  • jajka ugotowane na twardo
  •  majeranek
  •  3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • 500 g białej kiełbasy
  • 0,5 l zakwasu
  • 500 g białej kiełbasy

Przygotowanie:

Zakwas: Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Zupa: Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki, następnie wrzuć ponownie do zupy. Ziemniaki pokrój jak na frytki i wrzuć do garnka. Podgórze. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, chrzanem. Podawaj z jajkami koperkiem oraz skarmelizowaną cebulką (opcjonalnie ze śmietaną).

Komentarze