Składniki:
·
450
ml mleka kokosowego
·
2
litry bulionu warzywnego
·
500
g krewetek
·
500
g dyni
·
1
ziemniak
·
2
marchewki
·
imbir
ok 30 g
·
1
papryczka chili
·
sok
z połówki cytryny
·
1
łyżka sosu sojowego
·
1
łyżka czerwonej pasty curry
·
6 ząbków czosnku
·
trawa
cytrynowa
·
kardamon
·
sól
·
pieprz
·
olej
·
chleb
gryczany
·
garść sezamu
Przygotowanie:
Dynię
obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Krewetki umyj i oczyść. W miseczce
wymieszaj krewetki z sokiem z połowy cytryny i dopraw solą,
pieprzem. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż posiekany czosnek i dodaj
krewetki. Smaż krewetki do zarumienienia. Następnie wlej do garnka bulion
warzywny i dodaj do niego ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę. Dodaj
mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu.
Dodaj posiekaną papryczkę chili razem, posiekany imbir, łyżeczkę
kardamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i
podgotuj. W międzyczasie
upraż pestki i sezamu. Chleb gryczany potnij na paski i natrzyj czosnkiem.
Smaż na suchej patelni
Komentarze
Prześlij komentarz