Ostra zupa z dynią i krewetkami


Składniki:

·         450 ml mleka kokosowego
·         2 litry bulionu warzywnego 
·         500 g krewetek
·         500 g dyni
·         1 ziemniak 
·         2 marchewki 
·         imbir ok 30 g
·         1 papryczka chili 
·         sok z połówki cytryny 
·         1 łyżka sosu sojowego
·         1 łyżka czerwonej pasty curry
·         6 ząbków czosnku
·         trawa cytrynowa
·         kardamon
·         sól
·         pieprz
·         olej
·         chleb gryczany 
·         garść sezamu 
·         garść pestek słonecznika 

Przygotowanie:
Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę.  Krewetki umyj i oczyść. W miseczce wymieszaj krewetki z sokiem z połowy cytryny i dopraw solą, pieprzem. Rozgrzej w garnku olej i podsmaż posiekany czosnek i dodaj krewetki. Smaż krewetki do zarumienienia. Następnie wlej do garnka bulion warzywny i dodaj do niego ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem, posiekany imbir, łyżeczkę kardamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj.  W międzyczasie upraż pestki i sezamu. Chleb gryczany potnij na paski i natrzyj czosnkiem. Smaż na suchej patelni

Dodaj łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj. Usmażone krewetki wrzuć do garnka, w którym robisz zupę. Podawaj z pestkami, sezamem i grzankami.

Komentarze