Biały barszcz

Składniki:
  • 400 g białej kiełbasy
  • 1 l zakwasu
  • 1 marchewka
  •  1 por
  •  1 seler
  •  1 pietruszka
  •  3 ziemniaki 
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  •  liść laurowy
  • jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
Zakwas na żurek:
  • 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej lub razowej 
  •  skórka chleba pełnoziarnistego lub razowego
  •  4-5 ząbków czosnku
  •  1 cebula
  • sól
Przygotowanie:
Zakwas: Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Zupa: Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Ziemniaki pokrój jak na frytki i dodaj do garnka. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i dodaj do zupy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Podawaj z jajkami.

Smacznego :)

Komentarze