Składniki:
- 400 g białej kiełbasy
- 1 l zakwasu
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
- 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej lub razowej
- skórka chleba pełnoziarnistego lub razowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- sól
Przygotowanie:
Zakwas:
Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody.
Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litra przegotowanej wody oraz drobno
pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego
chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce
na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany
zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Zupa: Marchewkę, pietruszkę i seler obierz,
umyj, pokrój i zalej litrem wody. Ziemniaki pokrój jak na frytki i dodaj do
garnka. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20
minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Por dokładnie umyj, pokrój
drobno i dodaj do zupy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw solą i pieprzem i
gotuj jeszcze przez 10 minut. Podawaj z jajkami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz