Zupa szpinakowa z ravioli

Składniki:
  • ok. 2 l bulionu (przygotowany tak jak rosół)
  • 250-300 g świeżego szpinaku lub pół paczki mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • paczka ravioli z serem
  • jajka ugotowane na twardo
  •  ulubione zioła
  • koper
  • 2 łyżki śmietany 
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz 



Przygotowanie:
Do bulionu wrzucić marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Szpinak pokroić, dodać na roztopione masło, dusić, aż do odparowania wody. Dodać czosnek, lekko posolić i skropić sokiem z cytryny. Podduszony szpinak dodać do wywaru. (W wersji niesmażonej pokrojony, nieduszony szpinak wrzucamy do garnka ). Można go wcześniej zmiksować. Ravioli można ugotować bezpośrednio w zupie jak i osobno. Ja gotuję osobno. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami, śmietaną i sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem, ravioli i koperkiem. Smacznego :)

Komentarze