Składniki:
- 400 g
białej kiełbasy
- 1 l
zakwasu
- 1
marchewka
- 1 por
- 1 selera
- 2
pietruszki
- 2 ziarna ziela
angielskiego
- liść laurowy
- majeranek
- jajka
ugotowane na twardo
- łyżka chrzanu
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Zakwas na żurek:- 1
szklanka żytniej mąki pełnoziarnistej lub razowej
- skórka
chleba pełnoziarnistego lub razowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- sól
- 400 g
białej kiełbasy
Przygotowanie:
Zakwas: Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia
i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litra
przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina
soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana
ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek
i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet
do dwóch tygodni.
Zupa: Marchewkę i seler obierz, umyj,
pokrój i zalej litrem wody. Pietruszkę pokrój jak na frytki dodaj do garnka.
Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut.
Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i
dodaj do zupy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i
pieprzem, chrzanem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Podawaj z jajkami i
szczypiorkiem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz