Żurek pełnoziarnisty z frytkami z pietruszki



Składniki:
    • 400 g białej kiełbasy
    •  1 l zakwasu
    •  1 marchewka
    •   1 por
    •  1 selera
    • 2 pietruszki
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • liść laurowy
    • majeranek
    •  jajka ugotowane na twardo
    • łyżka chrzanu
    •  sól
    •  pieprz
    •  szczypiorek
    Zakwas na żurek:
    • 1 szklanka żytniej mąki pełnoziarnistej lub razowej 
    • skórka chleba pełnoziarnistego lub razowego
    • 4-5 ząbków czosnku
    • 1 cebula
    •  sól
Przygotowanie:
Zakwas: Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Zupa: Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Pietruszkę pokrój jak na frytki dodaj do garnka. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i dodaj do zupy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, chrzanem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Podawaj z jajkami i szczypiorkiem.

Smacznego :)

Komentarze