Zupa z fasolki szparagowej



Składniki:
    • 450 g fasolki szparagowej
    • ćwiartka z kurczaka
    • 2 duże marchewki
    • średnia pietruszka
    • 1/4 korzenia selera
    • biała część pora
    • średnie ziemniaków
    • 1 liść laurowy
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ziarna pieprzu
    • 2,5 litra zimnej wody
    • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
    • sól, pieprz
    • szczypta kurkumy
    • kilka ziaren kozieradki
    • inne ulubione zioła

Przygotowanie:
Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka, pokroić w kawałki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć marchewkę, pietruszkę, obranego selera i por oraz umytą ćwiartkę z kurczaka. Dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu do czasu ugotowania mięsa. Po tym czasie dodać pokrojoną fasolkę i gotować kolejne 20 minut w przypadku fasolki mrożonej i około 10 minut w przypadku świeżej. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy i wymieszać. Zupę przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, kozieradką i ulubionymi ziołami do smaku.

Komentarze