Składniki:
- 450 g fasolki szparagowej
- ćwiartka z
kurczaka
- 2 duże
marchewki
- 1 średnia
pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- biała część pora
- 4 średnie
ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2,5 litra zimnej wody
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o
zawartości
tłuszczu 18%
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- kilka ziaren kozieradki
- inne ulubione zioła
- 450 g fasolki szparagowej
-
Fasolkę szparagową, jeśli jest świeża, umyć, osuszyć, oczyścić z łyka,
pokroić w kawałki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć.
Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć marchewkę, pietruszkę,
obranego selera i por oraz umytą ćwiartkę z kurczaka. Dodać liść laurowy,
ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na
średnim ogniu do czasu ugotowania mięsa. Po tym czasie dodać pokrojoną fasolkę
i gotować kolejne 20 minut w przypadku fasolki mrożonej i około 10 minut w
przypadku świeżej. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż
wszystkie warzywa będą miękkie. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokroić w
plastry Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać.
Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy i wymieszać. Zupę przyprawić
solą, pieprzem, kurkumą, kozieradką i ulubionymi ziołami do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz