Zupa warzywna z ryżowymi kulkami



Składniki:
    • 2 garście różyczek brokuła
    • 2 garście różyczek kalafiora
    • 2 duże marchewki
    • średnia pietruszka
    • 1/4 korzenia selera
    • biała część pora
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2,5 litra bulionu warzywnego
    • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
    • sól, pieprz
    • szczypta kurkumy
    • kilka ziaren kozieradki
    • inne ulubione zioła
    • czosnek niedźwiedzi
    • woreczek ryżu dzikiego
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Warzywa pokroić w paski. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone warzywa, różyczki kalafiora i brokuła, dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalać 2,5 litrami bulionu i gotować na średnim ogniu do czasu ugotowania warzyw. W drugim garnuszku ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Można go ugotować z dodatkiem kurkumy dla uzyskania koloru i fajnego posmaku. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy i wymieszać. Zupę przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, kozieradką i ulubionymi ziołami do smaku. Z ugorowanego ryżu utoczyć kulki (ryż się fajnie lepi, więc nie trzeba nic dodawać). Podajemy posypaną czosnkiem niedźwiedzim oraz z kulkami ryżowymi.

Smacznego :)

Komentarze