Składniki:
- 2 garście różyczek brokuła
- 2 garście różyczek kalafiora
- 2 duże
marchewki
- 1 średnia
pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- biała część pora
- 2 liście
laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki
czosnku
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości
tłuszczu 18%
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- kilka ziaren kozieradki
- inne ulubione zioła
- czosnek niedźwiedzi
- woreczek ryżu dzikiego
- 2 garście różyczek brokuła
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć. Marchewki,
seler i pietruszkę obrać. Warzywa pokroić w paski. Do
garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone warzywa, różyczki
kalafiora i brokuła, dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
Zalać 2,5 litrami bulionu i gotować na średnim ogniu do czasu ugotowania
warzyw. W drugim garnuszku ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Można go
ugotować z dodatkiem kurkumy dla uzyskania koloru i fajnego posmaku. Śmietanę
wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną
śmietanę dodać do ugotowanej zupy i wymieszać. Zupę przyprawić solą, pieprzem,
kurkumą, kozieradką i ulubionymi ziołami do smaku. Z ugorowanego ryżu utoczyć
kulki (ryż się fajnie lepi, więc nie trzeba nic dodawać). Podajemy posypaną
czosnkiem niedźwiedzim oraz z kulkami ryżowymi.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz