Zupa chrzanowa na zakwasie z rzodkiewką

Chrzan ma liczne właściwości lecznicze, jednak mało kto o nich wie, dlatego znalazł zastosowanie przede wszystkim w kuchni, głównie jako przyprawa wielkanocna. Tymczasem chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić piegi. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma chrzan i jak go zrobić samemu w domu. Wypróbuj także przepisy na lecznicze okłady, syropy i nalewki z chrzanu.

Składniki:
    • 400 g białej kiełbasy
    •  0,5 l zakwasu
    • 5 rzodkiewek
    •  1 marchewka
    •   1 por
    • 2 pietruszki
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • majeranek
    •  jajka ugotowane na twardo
    • 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
    • łyżka świeżego tartego chrzanu
    •  sól
    •  pieprz
    •  szczypiorek
    • kozieradka
    • łyżeczka soku z cytryny
    • opcjonalnie śmietana
    Zakwas:
    • 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej lub razowej 
    • skórka chleba pełnoziarnistego lub razowego
    • 4-5 ząbków czosnku
    • 1 cebula
    •  sól 
Przygotowanie:
Zakwas: Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Zupa: Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Por dokładnie umyj, pokrój w plastry i dodaj do zupy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, kozieradką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, chrzanem. Dodaj rzodkiewkę pokrojoną w plastry i gotuj jeszcze przez 10 minut. Podawaj z jajkami i szczypiorkiem oraz opcjonalnie ze śmietaną.
Smacznego :)

Komentarze