Chrzan ma liczne właściwości lecznicze,
jednak mało kto o nich wie, dlatego znalazł zastosowanie przede
wszystkim w kuchni, głównie jako przyprawa wielkanocna. Tymczasem chrzan to
naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle
kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić piegi. Sprawdź, jakie
jeszcze właściwości ma chrzan i jak go zrobić samemu w domu. Wypróbuj także
przepisy na lecznicze okłady, syropy i nalewki z chrzanu.
Składniki:
Składniki:
- 400 g
białej kiełbasy
- 0,5 l
zakwasu
- 5
rzodkiewek
- 1
marchewka
- 1 por
- 2
pietruszki
- 4 ziarna
ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- majeranek
- jajka ugotowane
na twardo
- 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
- łyżka świeżego tartego chrzanu
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- kozieradka
- łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie śmietana
Zakwas:- 1 szklanka
pszennej mąki
pełnoziarnistej lub razowej
- skórka
chleba pełnoziarnistego lub razowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- sól
- 400 g
białej kiełbasy
Przygotowanie:
Zakwas: Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia
i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litra
przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina
soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lniana
ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek
i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet
do dwóch tygodni.
Zupa: Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj,
pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele
angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki.
Por dokładnie umyj, pokrój w plastry i dodaj do zupy. Gotuj 5-7 minut. Wlej
zakwas, dopraw majerankiem, kozieradką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem,
chrzanem. Dodaj rzodkiewkę pokrojoną w plastry i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Podawaj z jajkami i szczypiorkiem oraz opcjonalnie ze śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz