Chilli na jaju czyli zupa wiosenna

Chili wspomaga odchudzanie

Pikantne przyprawy mogą być pomocne w odchudzaniu. Potrawy doprawione chili i musztardą przyśpieszają tempo przemiany materii (o ok. 25 proc.) i przyczyniają się do szybszego spalania kalorii (takiego działania nie ma np. imbir).
Właściwości lecznicze papryczki chili 
Chili ma też inne zalety. Ostatnie odkrycia wskazują, że oczyszcza drogi oddechowe w przeziębieniach, pomaga zapobiegać niektórym nowotworom, dostarcza niezbędnych witamin i... chłodzi (o dziwo, najwyższe spożycie papryczek chili odnotowuje się w gorącej strefie klimatycznej – ostra przyprawa powoduje obfite pocenie, a pot, parując, pobiera ciepło z organizmu, co daje przyjemne wrażenie chłodu). Ponadto chili wyzwala wydzielanie endorfin, co może wyjaśnić uczucie euforii, jakie ogarnia nas po zjedzeniu porcji pikantnej potrawy. Chili działa korzystnie na serce, obniżając poziom cholesterolu. Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że podawana im w odpowiednich dawkach kapsaicyna, aktywny składnik chili, hamuje produkcję cholesterolu w wątrobie i zmniejsza jego stężenie we krwi, nawet przy spożyciu produktów bogatych w ten związek.
Chili działa przeciwzakrzepowo
Chili prawdopodobnie zapobiega też powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do groźnych zatorów w układzie krążenia. W badaniu przeprowadzonym wśród mieszkańców Tajlandii – kraju, gdzie bardzo rzadko występuje zakrzepica – okazało się, że we krwi osób, które zjadły potrawę doprawioną chili, zauważono znaczny, choć krótkotrwały efekt przeciwzakrzepowy. Tajski zwyczaj jedzenia papryczek chili do niemal każdego posiłku prawdopodobnie sprzyja regularnemu oczyszczaniu naczyń krwionośnych z zakrzepów.

Składniki:
    • 2 marchewki
    • 2 litry bulionu warzywnego
    • jajko ugotowane na twardo
    • kurczak lub żeberka
    • świeży ogórek
    • sok z cytryny
    • marchew
    • pół pora
    • pietruszka
    • pół selera
    • 3 ziemniaki
    • ząbek czosnku
    • papryczka chilli
    • ewentualnie śmietanka 30 %
    • pieprz, sól, kurkuma
    • koperek
Przygotowanie:
Na bulionie warzywnym ugotować mięso. Gdy mięso zmięknie dodać do wywaru pokrojone w kosteczkę ziemniaki, starte na tarce marchew, pietruszkę, seler i ogórek oraz pora pokrojonego w paski. Kiedy warzywa będą miękkie dodać papryczkę pokrojoną w cienkie plastry. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz kurkumą. podawać z jakiem i koperkiem.
Smacznego  

Komentarze