Chili
wspomaga odchudzanie
Pikantne przyprawy mogą
być pomocne w odchudzaniu. Potrawy doprawione chili i musztardą przyśpieszają
tempo przemiany materii (o ok. 25 proc.) i przyczyniają się do szybszego
spalania kalorii (takiego działania nie ma np. imbir).
Właściwości lecznicze papryczki
chili
Chili ma też inne zalety. Ostatnie
odkrycia wskazują, że oczyszcza drogi oddechowe w przeziębieniach, pomaga
zapobiegać niektórym nowotworom, dostarcza niezbędnych witamin i... chłodzi (o
dziwo, najwyższe spożycie papryczek chili odnotowuje się w gorącej strefie
klimatycznej – ostra przyprawa powoduje obfite pocenie, a pot, parując, pobiera
ciepło z organizmu, co daje przyjemne wrażenie chłodu). Ponadto chili wyzwala
wydzielanie endorfin, co może wyjaśnić uczucie euforii, jakie ogarnia nas po
zjedzeniu porcji pikantnej potrawy. Chili działa korzystnie na serce, obniżając
poziom cholesterolu. Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że podawana im w
odpowiednich dawkach kapsaicyna, aktywny
składnik chili, hamuje produkcję cholesterolu w wątrobie i zmniejsza jego
stężenie we krwi, nawet przy spożyciu produktów bogatych w ten związek.
Chili działa przeciwzakrzepowo
Chili prawdopodobnie zapobiega też
powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do groźnych zatorów w układzie
krążenia. W badaniu przeprowadzonym wśród mieszkańców Tajlandii – kraju, gdzie
bardzo rzadko występuje zakrzepica – okazało się, że we krwi osób, które zjadły
potrawę doprawioną chili, zauważono znaczny, choć krótkotrwały efekt
przeciwzakrzepowy. Tajski zwyczaj jedzenia papryczek chili do niemal każdego
posiłku prawdopodobnie sprzyja regularnemu oczyszczaniu naczyń krwionośnych z
zakrzepów.
Składniki:- 2
marchewki
- 2 litry
bulionu warzywnego
- jajko
ugotowane na twardo
- kurczak
lub żeberka
- świeży ogórek
- sok z
cytryny
- marchew
- pół pora
- pietruszka
- pół selera
- 3
ziemniaki
- ząbek czosnku
- papryczka
chilli
- ewentualnie śmietanka 30 %
- pieprz,
sól, kurkuma
- koperek
- 2
marchewki
Przygotowanie:
Na bulionie warzywnym ugotować mięso. Gdy mięso
zmięknie dodać do wywaru pokrojone w kosteczkę ziemniaki, starte na tarce
marchew, pietruszkę, seler i ogórek oraz pora pokrojonego w paski. Kiedy
warzywa będą miękkie dodać papryczkę pokrojoną w cienkie plastry. Doprawić
sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz kurkumą. podawać z jakiem i koperkiem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz