Zupa Shreka (szpinakowa)

Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. 

Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.


Składniki:
    • ok. 2 l bulionu (przygotowany tak jak rosół)
    •  250-300 g świeżego szpinaku
    •  1 łyżka masła
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 marchew
    • 4-5 ziemniaki
    • jajka ugotowane na twardo
    • ewentualnie biała kiełbaska
    • sól i pieprz
    • ulubione zioła
    • sok z cytryny 
Przygotowanie:
Do bulionu wrzucić startą na tarte marchew oraz ziemniaki pokrojone jak na frytki. Szpinak pokroić, dodać na roztopione masło, dusić, aż do odparowania wody. Dodać czosnek, lekko posolić. Gdy ziemniaki będą miękkie podduszony szpinak dodać do wywaru. (W wersji niesmażonej pokrojony nieduszony szpinak wrzucamy do garnka dopiero po ugotowaniu ziemniaków.) Można go wcześniej zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem i ewentualną białą kiełbaską. 

Smacznego :)
Smacznego:)

Komentarze