Badania potwierdziły, że liście szpinaku
wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych
przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu.
Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie
obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także
bólom i zawrotom głowy.
Składniki:
- ok. 2 l
bulionu (przygotowany tak jak rosół)
- 250-300
g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 4-5
ziemniaki
- jajka
ugotowane na twardo
- ewentualnie
biała kiełbaska
- sól i
pieprz
- ulubione
zioła
- sok z
cytryny
- ok. 2 l
bulionu (przygotowany tak jak rosół)
Przygotowanie:
Do bulionu wrzucić startą na tarte marchew oraz
ziemniaki pokrojone jak na frytki. Szpinak pokroić, dodać na roztopione masło,
dusić, aż do odparowania wody. Dodać czosnek, lekko posolić. Gdy ziemniaki będą
miękkie podduszony szpinak dodać do wywaru. (W wersji
niesmażonej pokrojony nieduszony szpinak wrzucamy do garnka dopiero po
ugotowaniu ziemniaków.) Można go wcześniej zmiksować. Doprawić do
smaku solą, pieprzem, ziołami i sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem i
ewentualną białą kiełbaską.
Smacznego :)
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz