Składniki:
- Ciasto na 4 pizze ok 30 cm:
- 500 g mąki włoskiej typ 00
- 330 ml
ciepłej wody
- 24 g drożdży świeżych
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sos na 1 pizze:- 2 łyżki smietany
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- zioła
prowansalskie
- bazylia
- sól
Dodatki:- garść szpinaku
- garść sera żółtego
- jajko
ugotowane na twardo
- 2 plastry
fety
- 4 plastry
pomidora
- garść oliwek
- 2 plastry
czerwonej cebuli
- 500 g mąki włoskiej typ 00
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać trochę cukru i mąki, odstawić do porośnięta. Następnie ze składników na ciasto plus rozczynu zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli pizzę pieczemy na blachach do pizzy,
a nie na kamieniu, to przesmarować blachy delikatnie oliwą. Wyrośnięte ciasto
ugnieść kilka razy i podzielić na 4 równe części. Każdą część rozciągnąć na
kształt koła średnicy 30 cm. Ja spłaszczam kulę ciasta, a następnie chwytam bok
i obracam w powietrzu, pozwalając by reszta ciasta naciągnęła się pod swoim
ciężarem. Obracam w ten sposób, aż uzyskam spód odpowiedniej wielkości. Nie
należy używać wałka, a jedynie naciągać ciasto rękami. Następnie umieścić spody
na blachach
Sos podzielić na 4 równe części i
posmarować nim powierzchnię ciasta, ale z wyjątkiem rantu. Na pizzach ułożyć
dodatki.
Pizzę piec w 250-260°C (lub w najwyższej
dostępnej w piekarniku temperaturze – świetnie jeśli mamy wyższy zakres)
przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Im krócej tym lepiej –
jeśli uda nam się upiec i przyrumienić ciasto już w 5 min. to idealnie! Im
wyższa temperatura (lub pomoc kamienia do pieczenia lub blachy) tym szybciej
nam się to uda
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz