Włoska pizza na sosie śmietanowym

Składniki:
  • Ciasto na 4 pizze ok 30 cm:
    • 500 g mąki włoskiej typ 00
    • 330 ml ciepłej wody
    • 24 g drożdży świeżych
    • 1 i 1/2 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru 
    Sos na 1 pizze:
    •  2 łyżki smietany
    • 3 łyżki jogurtu greckiego
    • 3 ząbki czosnku
    • zioła prowansalskie
    • bazylia
    • sól
    Dodatki:
    • garść szpinaku
    • garść sera  żółtego
    • jajko ugotowane na twardo
    • 2 plastry fety
    • 4 plastry pomidora
    • garść oliwek
    • 2 plastry czerwonej cebuli 
Przygotowanie:
Jeśli pizzę pieczemy na blachach do pizzy, a nie na kamieniu, to przesmarować blachy delikatnie oliwą. Wyrośnięte ciasto ugnieść kilka razy i podzielić na 4 równe części. Każdą część rozciągnąć na kształt koła średnicy 30 cm. Ja spłaszczam kulę ciasta, a następnie chwytam bok i obracam w powietrzu, pozwalając by reszta ciasta naciągnęła się pod swoim ciężarem. Obracam w ten sposób, aż uzyskam spód odpowiedniej wielkości. Nie należy używać wałka, a jedynie naciągać ciasto rękami. Następnie umieścić spody na blachach
Sos podzielić na 4 równe części i posmarować nim powierzchnię ciasta, ale z wyjątkiem rantu. Na pizzach ułożyć dodatki. 
Pizzę piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze – świetnie jeśli mamy wyższy zakres) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Im krócej tym lepiej – jeśli uda nam się upiec i przyrumienić ciasto już w 5 min. to idealnie! Im wyższa temperatura (lub pomoc kamienia do pieczenia lub blachy) tym szybciej nam się to uda

Smacznego :)

Komentarze