Flaki wg przepisu mamy Krysi



Składniki:
    • 1 kg flaków
    • 2 małe ćwiartki z kurczaka
    • ok 500g pieczarek
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałeczek selera
    • 1 listek laurowy
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • kilka ziarenek pieprzu
    • sól
    • świeży imbir
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 2–3 łyżki słodkiej papryki
    • majeranek

Przygotowanie:
Flaki ugotować z ćwiartką z kurczaka. W połowie gotowania dodać starte na tarce o dużych otworach jarzyny, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Posolić do smaku. Wyjąć mięciutką ćwiartkę, starannie obierać z mięsa. Mięso pokroić i dodać do flaków. Imbir zetrzeć drobno. Pieczarki pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Dodać do flaków imbir,  gałkę, paprykę i majeranek. Doprawić pieprzem i solą. 

Smacznego :)

Komentarze