Dietetyczny bigosik

Składniki:
    • kapusta kiszona  2000 g
    • woda 1 l
    • kiełbasa cienka biała surowa 300 g
    • szynka surowa 300 g
    • grzyby suszone 100 g
    • śliwki suszone 100 g
    •  jałowiec 6 sztuk
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    • kminek
    •  majeranek
    • sól
    • pieprz

Przygotowanie:
Odciśniętą kapustę (jeżeli jest za kwaśna należy ją przepłukać zimną wodą) pokroić, i zalać 1 l wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostałe zioła i przyprawy. Wypestkowane śliwki oraz namoczone wcześniej w wodzie grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty. Pokrojoną w pół plastry kiełbasę, szynkę pokrojoną w kostkę wrzucić do garnka z bigosem. Gotować do momentu kiedy kapusta i mięso będą miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą. Doprawić koncentratem i przyprawami do smaku.

Smacznego :)

Komentarze