Składniki:
- kapusta
kiszona 2000 g
- woda 1 l
- kiełbasa
cienka biała surowa 300 g
- szynka
surowa 300 g
- grzyby
suszone 100 g
- śliwki suszone 100 g
- jałowiec 6
sztuk
- ziele
angielskie
- liść laurowy
- koncentrat
pomidorowy 2 łyżki
- kminek
- majeranek
- sól
- pieprz
- kapusta
kiszona 2000 g
Przygotowanie:
Odciśniętą kapustę (jeżeli jest za kwaśna należy ją
przepłukać zimną wodą) pokroić, i zalać 1 l wody. Dodać liść laurowy, ziele
angielskie oraz pozostałe zioła i przyprawy. Wypestkowane śliwki oraz namoczone
wcześniej w wodzie grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty. Pokrojoną w pół
plastry kiełbasę, szynkę pokrojoną w kostkę wrzucić do garnka z bigosem.
Gotować do momentu kiedy kapusta i mięso będą miękkie. W razie potrzeby
podlewać wodą. Doprawić koncentratem i przyprawami do smaku.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz