Piernik – twarde ciemnobrązowe
ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek,
karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem
także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od
staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Pierwszy cech piernikarzy (kichlarzy, od niem.
Küchler ) w Polsce powstał w Krakowie.
Pierniki występują
zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po
wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową
lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle
przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w
chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może
trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się
zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).
Ja Wam dziś
przedstawiam przepis dla spóźnialskich ;-). Ciasto to, nie musi leżakować.
Pomimo to, pierniki wychodzą obłędne w smaku. Osobiście nie przepadam za
piernikami ale te przypadły mi do gustu.
Składniki:- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
- 200 g
masła
- 15 dag
cukru
- 1 jajko
- 200 dag
miodu prawdziwego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do pierników #KOTÁNYI
- szczypta
soli
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
Masło, miód i przyprawę do piernika KOTÁNYI lekko
podgrzać, nie gotować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól z sodą i wlać
rozpuszczony i lekko przestudzony miód z masłem i przyprawą do pierników. Dodać
resztę składników i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać mąki. Ciasto powinno być lśniące. Gotowe ciasto
włożyć do lodówki na 2 godziny, aby się dobrze schłodziło. Ciasto wyciągnąć z
lodówki na 15 minut przed wałkowaniem. Ciasto rozwałkować na grubość ok.
0,4 cm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki układać na blasze albo na
papierze zachowując odstępy. Piec ok. 10 minut w 170 stopniach na
złoty kolor. Można piec z termoobiegiem.
Przestudzone pierniczki można ozdobić lukrem,
bądź czekoladą, ale bez dodatków są równie pyszne.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz