Szybkie pierniczki

Piernik – twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Pierwszy cech piernikarzy (kichlarzy, od niem. Küchler ) w Polsce powstał w Krakowie.
Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladąbakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).

Ja Wam dziś przedstawiam przepis dla spóźnialskich ;-). Ciasto to, nie musi leżakować. Pomimo to, pierniki wychodzą obłędne w smaku. Osobiście nie przepadam za piernikami ale te przypadły mi do gustu.
Składniki:
    • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
    • 130 g masła
    • 15 dag cukru
    • 1 jajko
    • 20 dag miodu prawdziwego
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • 3 łyżki przyprawy do pierników #KOTÁNYI 
    • szczypta soli
Przygotowanie:
Masło, miód i przyprawę do piernika KOTÁNYI lekko podgrzać, nie gotować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól z sodą i wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód z masłem i przyprawą do pierników. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być lśniące. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny, aby się dobrze schłodziło. Ciasto wyciągnąć z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,4 cm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki układać na blasze albo na papierze  zachowując odstępy. Piec ok. 10 minut w 170 stopniach na złoty kolor. Można piec  z termoobiegiem. 
Przestudzone pierniczki można ozdobić lukrem, bądź czekoladą, ale bez dodatków są równie pyszne.

Smacznego :)

Komentarze