Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub
groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od
dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego
Wschodu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia
słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa. W Egipcie
nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie
pobudzająco.
Istnieją
dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi. Ziarna najczęściej spożywanej odmiany,
czyli kabuli, są duże i mają kremową barwę, natomiast nasiona desi są małe i
występują w wielu kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i
zielonym. Każdy z tych rodzajów ciecierzycy charakteryzuje nieco słodkawy i
delikatny smak z orzechową nutą.
Ciecierzyca
źródłem białka
W
100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo
dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których
nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie
może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego,
np. białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w
takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny
strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np. kaszą), by
stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.
Jak
przekonują lekarze i dietetycy, w diecie dorosłego człowieka połowę potrzebnej
ilości białka powinny stanowić białka zwierzęce, a drugą połowę białka
pochodzące z pokarmów roślinnych. Z kolei w diecie dzieci i młodzieży oraz
kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią białka roślinne powinny stanowić
1/3 należnej ilości białka.
Ciecierzyca
obniża ciśnienie i poziom cholesterolu
Ciecierzyca
zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną
miażdżycy, a tym samym licznych chorób serca, m.in. choroby wieńcowej czy
zawału serca. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard
School of Public Health na grupie 40 tysięcy mężczyzn wynika, iż codzienna
wysoka dawka błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca
aż o 40 proc.
Ciecierzyca
obniża nie tylko poziom "złego cholesterolu", lecz
także ciśnienie krwi. Zawarty w niej potas (291 mg/100 g)
sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży
swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. Ponadto potas przyspiesza
wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu
ciśnienia.
Ponadto
ciecierzyca, dzięki zawartości żelaza, zapobiega anemii. Może być również
wykorzystywana pomocniczo w leczeniu niedokrwistości. Polecana jest także kobietom
w czasie miesiączki.
- pół
opakowania cieciorki
- 1 długi
ogórek zielony
- opakowanie
fety
- garść czarnych oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
(najlepiej czerwona)
- czerwona
papryka
- kilka
rzodkiewek
- 6-7 łyżek oliwy lub oleju lnianego
- sok z
cytryny
- łyżeczka oregano
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- cukier
- sól,
pieprz do smaku
- pół
opakowania cieciorki
Cieciorkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy, studzimy i umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórek i
paprykę. Cebulę i rzodkiewkę kroimy w pół plastry, a oliwki w krążki. Natkę
siekamy. Fetę kroimy w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sos: Mieszamy ze sobą oliwę, sok z
cytryny, cukier, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, sól i pieprz.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed
podaniem jej na stół i dokładnie wszystko mieszamy.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz