Pikantne śledzie z żurawiną

Śledzie te wymyśliliśmy razem z mężem. Teraz nie ma imprezy bez nich, goście są zachwyceni, 

nawet Ci którzy na ogół śledzi nie jadają, tymi się zachwycają. Są bardzo wyraziste w smaku, zarówno pikantne jak i słodkie. 
Przyznam, że to jedne z najlepszych śledzi jakie kiedykolwiek przyszło mi się jeść.

Składniki:
    • 6 płatów śledzi marynowanych
    • duża czerwona cebula
    • garść żurawiny
    • garść rodzynek
    • pół garści pestek z dyni
    • pół garści pestek słonecznika
    • papryczka chili
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • trochę ketchupu
    • chili w proszku
Przygotowanie:
Śledzie pokroić w większe paski. Cebulę pokroić w pióra a papryczkę w cieniutkie plasterki. Śledzie i cebulę przełożyć do miski. Dodać żurawinę, rodzynki, pestki, olej, koncentrat, ketchup i chili. wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki przynajmniej na 12h. W międzyczasie przemieszać.
Smacznego :)
Przepis autorski.

Komentarze