Kotlety z fasoli

Składniki:
    • 400 gram suchej fasoli
    •  1 cebula
    • jajka
    • 3 łyżki bułki tartej
    • sól, pieprz
    • olej rzepakowy do smażenia
    • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12godzin, żeby  napęczniałą. Fasolę odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Ostudzoną mielimy lub miksujemy blenderem. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zmielonej fasoli dodajemy podsmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Z masy formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z oby stron.

Smacznego :)


Komentarze