Chleb drożdzowy pszenno żytni

Składniki:
    • 100 g mąki pszennej
    • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 350 g mąki żytniej chlebowej
    • 25 g roztopionego masła
    • 1 opakowanie suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 100 ml ciepłego mleka
    • 350 ml ciepłej wody
    • dodatkowo można dodać pestki, żurawinę, śliwki itd.

Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na ok 1,5h, do podwojenia objętości.
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić. Jeżeli robimy chleb z dodatkami to dodajemy je do ciasta. Uformować bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Komentarze