Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 350 g mąki żytniej chlebowej
- 25 g roztopionego masła
- 1 opakowanie suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 350 ml ciepłej wody
- dodatkowo można dodać pestki, żurawinę, śliwki itd.
- 100 g mąki pszennej
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych
zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio
długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w
ciepłe
miejsce, przykryte ściereczką na ok 1,5h, do podwojenia objętości.
Ciasto
po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić. Jeżeli robimy chleb z
dodatkami to dodajemy je do ciasta. Uformować bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Piekarnik
rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz