Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński – zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w słupki. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny).
W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby ; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim” (ukr. борщ чернігівськийborszcz czernihiwśkyj).

Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. 
Składniki:
    • 200 g mięsa wieprzowego
    • 2 litry wody 
    • 3 ziemniaki
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • kawałek pora
    • 1/6 główki kapusty
    • 5 buraków
    • 4 łyżki przecieru pomidorowego
    • 3 ząbki czosnku
    • 7 łyżek kwasu z buraków
    • 200 g fasoli
    • kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego
    • pieprz i sól
    • ulubione zioła 
    • dodatkowo śmietanka 30%
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Mięso zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszkę pokroić w słupki, kostkę, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach (zupa ładniej wygląda, bo jest bardziej klarowna, jeśli pokroimy, ale szybciej jest zetrzeć na tarce). Buraki pokroić w paski. Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w półplastry. Dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w paski. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Dodać fasolkę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. 
Podawać ze śmietanką

Zupa smakuje lepiej następnego dnia.

Komentarze

Prześlij komentarz