Barszcz ukraiński – zupa zaprawiana, w
której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w słupki.
Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny).
W Polsce do barszczu ukraińskiego
dodaje się również fasolę lub grzyby ; na Ukrainie barszcz z fasolą
nazywają „barszczem czernihowskim” (ukr. борщ
чернігівський, borszcz
czernihiwśkyj).
Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz
ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany
do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami),
polanymi zimnym sosem czosnkowym.
- 200 g mięsa wieprzowego
- 2 litry wody
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1/6 główki kapusty
- 5 buraków
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 7 łyżek kwasu z buraków
- 200 g fasoli
- kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego
- pieprz i sól
- ulubione zioła
- dodatkowo śmietanka 30%
- 200 g mięsa wieprzowego
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do
miękkości, odsączyć. Mięso zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę z zielem
angielskim i liściem laurowym. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszkę pokroić w słupki, kostkę, półplasterki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach (zupa
ładniej wygląda, bo jest bardziej klarowna, jeśli pokroimy, ale szybciej jest
zetrzeć na tarce). Buraki pokroić w paski. Dodać warzywa do zupy. Pora pokroić w półplastry. Dodać do
zupy. Ziemniaki pokroić w paski. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki
i kapustę. Gotować 10 minut. Wyjąć mięso, pokroić na kawałki, dodać do zupy.
Dodać fasolkę. Doprawić przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z
cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem.
Podawać ze śmietanką
Planuję zrobić taki w wersji wege, może jutro się zbiorę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki barszcz
OdpowiedzUsuń