Składniki:
- 80 dag obranej i oczyszczonej dyni
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 2 średnie
marchewki
- 1 średnia
cebula
- 3 ząbki
czosnku
- 1/2 łyżeczki
suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki
esencji waniliowej
- 1 l bulionu
- skórka z obranej pomarańczy (bez
białej powłoki)
- świeżo wyciśnięty sok z dojrzałej pomarańczy
- sól
- biały pieprz
- 1 łyżka masła
- 80 dag obranej i oczyszczonej dyni
Przygotowanie:
Oczyszczoną dynię i marchewkę kroimy w dużą kostkę i układamy na
wyłożonej pergaminem blasze. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do chwili gdy będą miękkie. W garnku
rozpuszczamy masło. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na
rozgrzanym tłuszczu. Gdy cebula i czosnek są szkliste, dodajemy mleko kokosowe,
a następnie suszony imbir, a także skórkę z pomarańczy. Całość zalewamy
bulionem i gotujemy przez ok. 5-10 minut, by wszystkie składniki przeszły
smakiem. Z przygotowanego wywaru wyciągamy skórkę pomarańczową. Następnie do
garnka dodajemy upieczoną dynię i marchewkę oraz sok z pomarańczy i esencję
waniliową. Całość gotujemy przez kolejne 5-10 minut. Przygotowaną zupę
blendujemy na gładki krem i znów podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą oraz
odrobiną białego pieprzu. Podajemy z ulubionymi uprażonymi ziarnami.

Komentarze
Prześlij komentarz