Zupa krem z pieczonej dyni

Składniki:
    • 80 dag obranej i oczyszczonej dyni
    • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
    • średnie marchewki
    • średnia cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
    • 1 l bulionu
    • skórka z obranej pomarańczy (bez białej powłoki)
    • świeżo wyciśnięty sok z dojrzałej pomarańczy
    • sól
    • biały pieprz
    • 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Oczyszczoną dynię i marchewkę kroimy w dużą kostkę i układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do chwili gdy będą miękkie. W garnku rozpuszczamy masło. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy cebula i czosnek są szkliste, dodajemy mleko kokosowe, a następnie suszony imbir, a także skórkę z pomarańczy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 5-10 minut, by wszystkie składniki przeszły smakiem. Z przygotowanego wywaru wyciągamy skórkę pomarańczową. Następnie do garnka dodajemy upieczoną dynię i marchewkę oraz sok z pomarańczy i esencję waniliową. Całość gotujemy przez kolejne 5-10 minut. Przygotowaną zupę blendujemy na gładki krem i znów podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą oraz odrobiną białego pieprzu. Podajemy z ulubionymi uprażonymi ziarnami.

Komentarze