Naleśniki meksykańskie

Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • ok. 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Farsz mięsny:
  • 500g mielonego mięsa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka pomidorów krojonych
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco lub chili w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •  ½ łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • ser żółty do posypania


Przygotowanie:
Ciasto: Podane składniki zmieszać ze sobą. Patelnię wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, po czym dodać mięso. Podsmażone mięso doprawić solą, pieprzem, tabasco i ziołami. Dodać pomidory z puszki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na niedużym ogniu pod przykryciem 10-15 minut, aż papryka trochę zmięknie. Na koniec wrzucić odsączone z zalewy (fasolę przelać dodatkowo wrzątkiem) kukurydzę i fasolę. Podusić jeszcze 2 minuty, po czy, odstawić. Na każdy placek nakładać porcję farszu i zawijać w rulon nieco grubsze niż zwykle naleśniki. Można także zawinąć jak na krokiety – wedle gustu. Przed podaniem naleśniki podsmażyć, aby skórka była chrupiąca. Podawać polane ketchupem i  żółtym serem.

Smacznego :)

Komentarze