Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- ok. 300 g mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- sól
- 500g mielonego mięsa
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka pomidorów krojonych
- puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-1,5 łyżeczki sosu tabasco lub chili w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: Podane składniki zmieszać ze sobą. Patelnię
wysmarować cienko olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron cienkie placki
już bez użycia tłuszczu. Odstawić.
Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek
drobno posiekać. Podsmażyć na oleju, po czym dodać mięso. Podsmażone mięso
doprawić solą, pieprzem, tabasco i ziołami. Dodać pomidory z puszki oraz
pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na niedużym ogniu pod przykryciem 10-15
minut, aż papryka trochę zmięknie. Na koniec wrzucić odsączone z zalewy (fasolę
przelać dodatkowo wrzątkiem) kukurydzę i fasolę. Podusić jeszcze 2 minuty, po
czy, odstawić. Na każdy placek nakładać porcję farszu i zawijać w rulon nieco
grubsze niż zwykle naleśniki. Można także zawinąć jak na krokiety – wedle
gustu. Przed podaniem naleśniki podsmażyć, aby skórka była chrupiąca. Podawać
polane ketchupem i żółtym serem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz