Migdałowe ciasteczka wyciskane



Składniki:
    • 3 szklanki mąki tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 250 g miękkiego masła
    • żółtka
    • 1/3 szklanki cukru pudru
    • 2 garście rozdrobnionych migdałów 
    • opakowanie cukru migdałowego
    • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, dodać żółtka, masło, cukier migdałowy, olej i zagnieść ciasto. Dodać rozdrobnione migdały. ( Ja rozdrabniam blenderem na gładką masę .)  Następnie zbić porządnie ciasto pięścią lub wałkiem. Możemy je delikatnie schłodzić. Przełożyć do maszynki i wyciskać ciasteczka prosto na blachę. ( Można podsypać mąką, rozwałkować i wykrawać foremkami.) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Smacznego :)

Komentarze