Pełnoziarnisty Yorkshire pudding



Składniki:
    •  1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
    • 3/4 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
    • 3 jajka,
    • płaska łyżeczka soli
    • ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W mące zrobić dołek i wlać mleko. Ubić jajka, ubijając dolać wodę. Wlać płynne składniki do mąki i ponownie ubijać do chwili, aż składniki się połączą w gładką masę i na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę (nie wstawiamy do lodówki). Po godzinie szykujemy foremki. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Do każdej foremki wlewamy ok łyżki oleju. Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i ostrożnie wlewamy ciasto do gorących foremek, do  ok. ¾ wysokości. Z tej porcji wyjdzie ok. 12 puddingów w foremkach do muffinek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podczas pieczenia, pod żadnym pozorem, nie otwieramy piekarnika. Upieczone pozostawiamy na chwilę w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego :) 

Komentarze