Składniki:
- 1
1/2 szklanki mąki
pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
- 3/4
szklanki mleka
- 3/4
szklanki gazowanej wody mineralnej
- 3 jajka,
- płaska łyżeczka soli
- ok. 1/2
szklanki oleju rzepakowego
- 1
1/2 szklanki mąki
pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
Przygotowanie:
Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę
pokojową. W mące zrobić dołek i wlać mleko. Ubić jajka, ubijając dolać wodę.
Wlać płynne składniki do mąki i ponownie ubijać do chwili, aż składniki się
połączą w gładką masę i na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Ciasto przykryć i
odstawić na 1 godzinę (nie wstawiamy do lodówki). Po godzinie szykujemy
foremki. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Do każdej foremki wlewamy ok łyżki
oleju. Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i
ostrożnie wlewamy ciasto do gorących foremek, do ok. ¾ wysokości. Z tej
porcji wyjdzie ok. 12 puddingów w foremkach do muffinek. Wstawiamy do
piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podczas pieczenia, pod żadnym pozorem, nie
otwieramy piekarnika. Upieczone pozostawiamy na chwilę w wyłączonym piekarniku,
przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz