Składniki:
Składniki suche:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 opakowania cukru migdałowego
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- czekolada pokrojona na małe kawałki (w oryginalnym przepisie są groszki czekoladowe, ale zwykła czekolada ma lepszy skład i jest łatwiej dostępna)
- migdały pokrojone bądź płatki migdałowe
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy razem, mokre osobno także
mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia się składników.
Dorzucamy czekoladę oraz migdały i chwilę mieszamy (nie za długo). Łyżką
przekładamy masę do foremek, mniej więcej do 2/3 wysokości - nasze muffiny
nieco wyrosną. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz