Muffinki czekoladowo migdałowe




Składniki:
Składniki suche:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 opakowania cukru migdałowego
Składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
Dodatki:
  • czekolada pokrojona na małe kawałki (w oryginalnym przepisie są groszki czekoladowe, ale zwykła czekolada ma lepszy skład i jest łatwiej dostępna)
  • migdały pokrojone bądź płatki migdałowe


Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy razem, mokre osobno także mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia się składników. Dorzucamy czekoladę oraz migdały i chwilę mieszamy (nie za długo). Łyżką przekładamy masę do foremek, mniej więcej do 2/3 wysokości - nasze muffiny nieco wyrosną. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego :) 

Komentarze